Det tidlösa skäggets kraft

04 mars 2020
mikael_barani

Skägget gör mannen, som det brukar heta.

Och visst är det så att att skägget har fått ett uppsving under 10-talet. Från att det först var hipsters som odlade håret i ansiktet så är det nu många män som väljer att att skaffa sig ett skägg. Är du frisör i Stockholm idag så är chansen stor att du även erbjuder skäggvård eller har en salong i din närhet som gör det.

Skägget verkar nämligen vara här för att stanna – igen. Det har ju förklarats som dött flera gånger, men verkar återuppstå gång på gång: Precis som på en nyligen rakad haka så kommer snart stubbet tillbaka igen.

Historiskt sett så har skägget varit en indikator på status och aggressivitet.
Biopsykologen Nigel Barber publicerade år 2001 en studie som visar att när det har funnits överskott på män – vilket har försvårat sökandet efter partners – har skäggen börjat växa.
Detta hör alltså samman med att en skäggig man uppfattas som både längre och hotfullare än sina slätrakade könsfränder. De skägglösa har helt enkelt skrämts bort av deras skäggiga motsvarigheter. Detta har varit till de skäggigas fördel på köttmarknaden.

Om det är anledningen till att skägget fortfarande är trendigt kommer framtida forskare att kunna ge klarhet i.

Däremot så är ju skägget unikt manligt. I en tid då traditionella könsroller ifrågasätts ger det kanske trygghet att faktiskt låta sitt skägg växa ut som man. Kanske är det ett undermedvetet sätt för oss att definiera oss själva i nutiden.

Vem vet?

Klart är i varje fall att allt fler barberare slår upp sina dörrar i dagens stadsbild. Dessutom finns det numera även en uppsjö av skäggprodukter att välja mellan för den som vill ge håret i ansiktet lite extra kärlek. För precis som det som sitter på huvudet så behöver det omvårdnad och omtanke för att hålla sig vitalt.

Fler nyheter