Många faktorer påverkar håret

08 januari 2020
jonas_olsson

Det finns flera saker som påverkar vårt hår till det sämre, och gör det slitet. Klimatet och vädret sliter på håret när vi är ute. Exempelvis så gör solen att håret blir väldigt torrt. De värmeverktyg man använder, exempelvis hårfön, plattång och locktång sliter även de på håret. Äter man dåligt och inte får i sig tillräckligt med vitaminer, eller hamnar i en depression kan det också försämra hårkvalitén. Det är alltså både yttre och inre omständigheter som påverkar håret. Då börjar hårtopparna klyvas i två delar och det är dags att besöka frisören för att klippa sig.

 

 

Gesällbrevet är en viktig del av yrket

 

För att ha en godkänd frisörutbildning måste man göra gesällprovet och få ett gesällbrev som visar att man är godkänd, precis som för många traditionella hantverksyrken. Många studerar frisörlinjen på gymnasiet och kan där få chansen att göra sitt gesällprov sista terminen så de är färdiga när de går ut. Om man inte blir godkänd måste man göra om det tills man blir det. Vissa kan arbeta som frisörer ändå, men många salonger kräver idag att deras anställda har ett godkänt gesällprov.

 

En frisör gör mer än att klippa

 

En frisör arbetar inte bara med att klippa hår. De färgar, gör uppsättningar, permanentar eller slingar håret också. Många väljer att gå till frisören regelbundet för att behålla håret fräscht och fint, både genom klippning och färgning. Idag finns det flera olika metoder för att färga och klippa håret i speciella frisyrer. Vissa salonger går därför regelbundet på olika kurser för att lära sig om allt det nya. Letar man frisör i Linköping är Studio 22 en professionell salong som hjälper dig på bästa möjliga sätt. För att få sitt hår precis som man vill ha det är det viktigt att den man går till har rätt kunskap, är uppdaterad om nya metoder och har rätt redskap. 

Fler nyheter