Vad finns i dina fillers?

03 november 2022
Helen Johansson

editorial

Låt oss ta ett titt på vad fillers innehåller

De flesta vet att dermal fillers används för att fylla på läpparna och släta ut rynkor, men det är inte alla som vet exakt vad som ingår i dessa injicerbara behandlingar. Låt oss ta en närmare titt på de tre vanligaste typerna av dermal fillers för att se vad de består av.

image

Olika typer av fillers

Kollagenfillers
Kollagen är ett protein som finns naturligt i huden. Det hjälper till att ge struktur och stöd. När vi åldras producerar våra kroppar dock mindre och mindre kollagen, vilket leder till rynkor och slapp hud. Det är där kollagenfillers kommer in i bilden. Kollagenfillers hjälper till att återställa en del av det kollagen som gått förlorat med tiden, vilket resulterar i en slätare och yngre hud. Nackdelen med kollagenfillers är att de kommer från animaliska källor, så det finns en risk för allergiska reaktioner. Dessutom, eftersom kroppen bryter ner kollagenet med tiden, håller kollagenfillers vanligtvis bara i 3 till 6 månader.

Hyaluronsyrafillers
Hyaluronsyra är en sockermolekyl som finns naturligt i huden. Den hjälper till att hålla huden återfuktad och fyllig. Liksom kollagen minskar hyaluronsyranivåerna när vi åldras, vilket leder till torrhet och rynkor. Hyaluronsyrafillers fungerar genom att fylla på den förlorade hyaluronsyran i huden, vilket resulterar i ett ungdomligare utseende. Eftersom hyaluronsyra redan finns naturligt i kroppen är risken för allergiska reaktioner liten. Eftersom hyaluronsyra bryts ner långsamt av kroppen tenderar dessa typer av fillers dessutom att hålla längre än kollagenfyllmedel – typiskt sett 6 till 12 månader.

Syntetiska fillers
Syntetiska fillers är tillverkade av konstgjorda material som polymetylmetakrylat (PMMA) eller kalciumhydroxiplapatit (CaHA). Dessa material finns inte naturligt i kroppen men anses ändå vara säkra att använda. Syntetiska fillers kan ge resultat som håller i två år eller mer med rätt underhåll; men eftersom de inte bryts ner av kroppen som naturliga ämnen som kollagen eller hyaluronsyra finns det alltid en risk att de blir synliga under huden – ett fenomen som kallas ”tyndalleffekt”.

Dermal fillers består av olika material beroende på deras avsedda syfte. Kollagen och hyaluronsyra är två ämnen som förekommer naturligt i kroppen men som minskar med åldern; därför används dessa ofta i dermal fillers för att återställa ett ungdomligt utseende. Syntetiska fillers tillverkade av konstgjorda material som PMMA eller CaHA kan också användas; även om dessa material inte förekommer naturligt i kroppen anses de vara säkra att använda. Olika typer av dermal fillers håller olika länge beroende på deras sammansättning; alla dermal fillers kräver dock underhåll för att bibehålla resultatet. Prata med din läkare om vilken typ av filler som kan vara rätt för dig. Du kan även kika in hos https://www.jlmedical.se/fillers/ för mer information! 

Fler nyheter